środa, 9 grudnia 2015

Sposoby użycia olejków eterycznych

Masaż


Wersja 1: 3-5 kropli olejku eterycznego dodać do 12 kropel oleju nośnikowego. Tak przygotowaną mieszaninę kulistymi ruchami dłoni rozprowadzić po ciele.

Wersja 2: 3 krople w łyżce stołowej oliwy z oliwek/ oleju z nasion winogron.

Kąpiel


Wersja 1: 5 kropel olejku eterycznego w 10-15 kroplach oleju nośnikowego wlać do wanny wypełnionej 1/3 wody najlepiej o temperaturze około 35°C.

Wersja 2: 4-6 kropli na 1/2 wanny ciepłej wody.

Osobiście dodaje około 10 kropli czystego olejku bezpośrednio na strumień wody napełniającej wannę. Olej nośnikowy według mnie zbytnio natłuszcza powierzchnię wody.

Aromatyzacja powietrza


Kilka kropel olejku eterycznego dodać do naczynia z gorącą wodą, nawilżacza powietrza lub kominka aromatycznego.

Produkcja własnych kosmetyków


Olejki eteryczne są wykorzystywane jako nośniki zapachu w kosmetykach domowej produkcji.

wtorek, 8 grudnia 2015

Zasady użytkowania olejków eterycznych. Bezpieczne stosowanie aromaterapii.


§ Stosować ściśle według zaleceń producenta. Olejki eteryczne to substancje łatwopalne i bardzo aktywne, niewłaściwie stosowane mogą być szkodliwe dla zdrowia.

§ Używać tych olejków, których zapach najbardziej odpowiada w indywidualnym przypadku - aromaterapia ma być przyjemnością.

§ Stosować olejki eteryczne z przekonaniem o ich leczniczych właściwościach, czerpiąc przyjemność z szerokiej gamy ich zapachów i zastosowań.

§ Przygotowując kompozycję zapachową, nie mieszać więcej niż 5 olejków eterycznych.

§ Należy ostrożnie stosować u małych dzieci, osób skłonnych do uczuleń (→ obowiązkowy test uczuleniowy przed pierwszym zastosowaniem) i kobiet w ciąży (z uwzględnieniem przeciwwskazań dla określonego olejku).

§ Stosować olejki eteryczne posiadające atesty i zakupione w firmowych sklepach zielarskich oraz aptekach.

§ Olejki i oleje należy przechowywać w chłodnym miejscu z dala od bezpośredniego światła słonecznego oraz zakręcać pojemnik bezpośrednio po jego użyciu. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci.

§ Olejki eteryczne mogą reagować z niektórymi tworzywami sztucznymi, dlatego należy unikać takiego kontaktu.

Zakazane


§ Nie stosować olejków eterycznych doustnie. Po połknięciu nie prowokować wymiotów. Natychmiast zgłosić się do lekarza razem z opakowaniem.

§ Szczególnie nie dopuszczać do kontaktu z oczami.

§ Unikać kontaktu nie rozcieńczonych olejków bezpośrednio ze skórą. Do masażu używać rozpuszczone olejki eteryczne w naturalnych olejach nośnikowych tj. jojoba, oliwa z oliwek czy avokado.

§ Podczas kąpieli aromaterapeutycznej nie myć ciała płynami pianotwórczymi - związki chemiczne w nich zawarte mogą negatywnie reagować z olejkiem.

§ W przypadku olejków cytrusowych należy unikać wystawiania skóry na promienie UV.



Zastosowanie olejków eterycznych. Wskazania, czyli choroby i dolegliwości.

Poniższa tabela została opracowana w oparciu o piśmiennictwo z dziedziny aromaterapii. Łączy ona grupy olejków eterycznych z zastosowaniem w leczeniu pogrupowanych chorób i dolegliwości.

Wskazania chorobowe

Grupy naturalnych olejków eterycznych

Różne »

Zaburzenia gastryczne, wzdęcia, bóle żołądka.

Bóle »

Bóle głowy różnego pochodzenia

Psychika »

Zaburzenia seksualne, oziębłość.
Nadpobudliwość, bezsenność, zdenerwowanie.
Przepracowanie, brak koncentracji, stres.

Skóra i włosy »

Nadpotliwość, nieprzyjemny zapach skóry.
Zmarszczki, skóra starzejąca się.
Geraniowy, lawendowy, melisowy, drzewo różane, oleje roślinnego pochodzenia.
Ukąszenia i użądlenia owadów.
Łojotok, łupież tłusty.
Łupież suchy.

Jeszcze 2 infografiki dla uzupełnienia wskazań i zastosowań olejków eterycznych...



środa, 8 maja 2013

Olejek z drzewa herbacianego, olejek herbaciany. Melaleuca alternifolia. Tee tree essential oil

Drzewo herbaciane
DZIAŁANIE & WŁAŚCIWOŚCI


• bardzo silne antyseptyczne
• przeciwzapalne 
• delikatnie znieczulające skórę
• przyspieszające gojenie ran
• wzmacniające odporność organizmu

ZASTOSOWANIE

kominek aromaterapeutyczny, inhalacje, kąpiel, pielęgnacja skóry

infekcje skórne, grzybica (w tym stóp i paznokci), trądzik, opryszczka, łuszczyca, łupież, rany, oparzenia, odmrożenia, blizny, brodawki, kurzajki
• infekcje wirusowe, przeziębienie, grypa, ból gardła, zapalenie zatok, kaszel, katar
• infekcje i grzybice narządów płciowych, pleśniawki pochwy
nieświeży oddech, afty, zapalenie dziąseł i przyzębia (paradontoza)
nadpotliwość stóp i pękanie skóry na piętach 
• osłabienie i niska odporność
ukąszenia owadów i ich odstraszanie (komary, kleszcze, wszy)

ZAPACH


świeży, ziołowy (moja subiektywna opinia: ten zapach jest nieprzyjemny, czasami podjeżdża mi jakby starą szkolną pastą do podłóg)

POCHODZENIE


Australia

BAZA


liście drzewa herbacianego

CENA


około 20zł za 10ml 100%

UWAGI

• olejek z drzewa herbacianego jest najskuteczniejszym antyseptykiem
• Aborygeni wykorzystywali rozdarte liście drzewa herbacianego do inhalacji i okładania ran
• nazwa jest myląca i nie ma nic wspólnego z krzewem herbacianym, z którego przyrządza się herbatę 

PRZECIWWSKAZANIA

• indywidualna nietolerancja
• ciąża
• nie stosować przed jakimkolwiek opalaniem
• dzieci poniżej 6. roku życia 

GDZIE KUPIĆ OLEJEK Z DRZEWA HERBACIANEGO → SKLEP

Olejek pichtowy, jodłowy. Abies Sibrica, Abies alba Mill.

Młoda jodła

DZIAŁANIE & WŁAŚCIWOŚCI


antydepresyjne, rozluźniające
• antyseptyczne
• przeciwzapalne
• przeciwbólowe
• przeciwobrzękowe
• rozkurczowe
• wykrztuśne
• żółcio- i moczopędne
• przeciwgośćcowe
• przeciwświądowe
• przyspiesza regenerację skóry
wspiera odporność i oczyszczanie organizmu 
wzmacniające serce, normalizuje skład krwi
• przeciwutleniające (antyoksydant), antynowotworowe

ZASTOSOWANIE

kominek aromaterapeutyczny, inhalacje, kąpiel, masaż, pielęgnacja skóry

• choroby dróg oddechowych tj. katar, kaszel, grypa, angina, przeziębienie, astma
• choroby dermatologiczne tj. ropnie, grzybice, łojotokowe zapalenie skóry, łuszczyca, trądzik, opryszczka, egzema, łupież, zaskórniki, wągry
użądlenia i ukąszenia owadów
rany, odparzenia, oparzenia i odmrożenia
• zaburzenia trawienne
bóle głowy
stres, depresja
• reumatyzm, zapalenie stawów, osteoporoza
• nerwobóle

ZAPACH


orzeźwiający, leśny, słodki, balsamiczny, cytrusowy, miętowy

KOLOR


bezbarwny lub żółtawo-zielonkawy

POCHODZENIE


środkowa Europa, Syberia

BAZA


szpilki i szyszki jodły pospolitej, szpilki i czubki młodych pędów jodły syberyjskiej

CENA


około 10zł za 10ml 100% / około 30zł za 50ml 100%

UWAGI

• przechowywać szczelnie zamknięte opakowanie w ciemnym miejscu
olejek pichtowy nie powinien mieć kontaktu z naczyniami i sztućcami wykonanymi z plastiku

PRZECIWWSKAZANIA

• indywidualna nietolerancja
• ciąża i matki karmiące
• dzieci do 3 lat
• astma oskrzelowa, możliwy skurcz oskrzeli przy nadwrażliwości na olejek pichtowy

GDZIE KUPIĆ OLEJEK PICHTOWY → SKLEP

Olejek różany. Rosa damascena Mill. Rose essential oil.


DZIAŁANIE & WŁAŚCIWOŚCI


• uspokajające, odprężające, antydepresyjne
• przeciwbólowe
• antyseptyczne
• przeciwzapalne
• odmładzające
• nawilżające, regenerujące i ujędrniające skórę, normalizuje funkcję gruczołów łojowych i potokowych oraz pobudza produkcję kolagenu
• wzmacniające 
• normalizujące krążenie
• rozgrzewające
• afrodyzjak, poprawia libido
• normalizujące miesiączkę

ZASTOSOWANIE

kominek aromaterapeutyczny, kąpiel, masaż, pielęgnacja skóry

depresja, stres, lęk, nerwica
bezsenność
ból głowy, migrena
nadciśnienie, arytmia, zaburzone krążenie krwi
nieregularna miesiączka, upławy, zespół napięcia przedmiesiączkowego
menopauza
bezpłodność
• zapalenie i wrzody żołądka, zaparcia, nudności, wymioty 
skóra sucha, wrażliwa i starzejąca się, zmarszczki, pękające naczynka
• cera zmęczona i ziemista (osoby palące)
• pielęgnacja włosów i paznokci, wypadanie włosów
infekcje skórne, rozstępy, oparzenia (w tym popromienne), podrażnienia, rany, trądzik różowaty, przebarwienia, blizny, pleśniawki
• infekcje górnych dróg oddechowych, kaszel, alergia oddechowa 
• osłabienie organizmu 

ZAPACH


kwiatowy, intensywny, słodki

POCHODZENIE


Kazanłyk (Dolina Róż, Bułgaria)

BAZA


kwiaty i płatki róży damasceńskiej / dostępne są różne odmiany np. olejek różany z róży francuskiej, galicyjskiej (Rose gallica) oraz olejek różany absolute (Rosa rosales)

CENA


około 450zł za 10ml 100% / około 130zł za 2ml 100%

UWAGI

• jeden z najpiękniejszych kwiatowych zapachów
• jeden z najcenniejszych i najdroższych olejków eterycznych
• kg olejku różanego otrzymuje się z 2 do 5 ton płatków róży, co oznacza, że 25-65 kwiatów daje 1 kroplę olejku

PRZECIWWSKAZANIA

• indywidualna nietolerancja
• ciąża wymaga zmniejszenia dawki olejku
• chemioterapia

GDZIE KUPIĆ OLEJEK RÓŻANY → SKLEP

Olejek lawendowy. Lavandula officinalis, Lavandula anqustifolia. Lavender essential oil

Lawenda
DZIAŁANIE & WŁAŚCIWOŚCI


• antyseptyczne
• uspokajające, relaksujące
• przeciwbólowe
• przeciwzapalne 
• przeciwskurczowe
• odświeżające
• poprawiające koncentracje
• regulujące poziom płynów w organizmie 
• wiatropędne, moczopędne, poprawia trawienie
• przyspieszające proces gojenia skóry 

ZASTOSOWANIE

kominek aromaterapeutyczny, inhalacje, kąpiel, masaż, pielęgnacja skóry

lęk, stres, napięcie nerwowe, depresja
ból głowy, migrena
ból mięśni 
• reumatyzm
bezsenność
• nieregularna i bolesna miesiączka
menopauza
• infekcje dróg oddechowych, grypa, przeziębienie, zapalenie zatok, zapalenie gardła, katar, kaszel
zmęczenie
nadciśnienie tętnicze, żylaki
cellulitis, otyłość
• pielęgnacja skóry wrażliwej i podrażnionej
• infekcje skórne, egzema, trądzik, łuszczyca, czyrak, rozstępy, oparzenia, rany, skaleczenia, blizny
grzybica np. stóp i organów płciowych, pleśniawki pochwy
łupież, wypadanie włosów
ukąszenia owadów, odstraszanie moli i komarów
• zaburzenia gastryczne, wzdęcia

ZAPACH


intensywny, kwiatowy, drzewny, owocowy, przyjemny

KOLOR


żółtawy, żółtawo-zielonkawy

POCHODZENIE


Prowansja (Francja), Bhutan, Hvar (Chorwacja), Polska, Europa

BAZA


rozwinięte kwiaty lawendy prawdziwej (lawenda lekarska, wąskolistna, wonna, bławatka, czyszczecz)

CENA


około 15zł za 10ml 100%

UWAGI

lawenda z łaciny lavare oznacza zmyć, oczyścić
w średniowieczu lawenda była utożsamiana z duchowymi zaletami Matki Boskiej
• działanie lawendy na oparzenia odkryto, gdy znany francuski chemik przypadkiem zanurzył poparzoną rękę w naczyniu z wodą zwierającą esencję lawendową

PRZECIWWSKAZANIA

• indywidualna nietolerancja

GDZIE KUPIĆ OLEJEK LAWENDOWY → SKLEP